Vanuit de basisverzekering wordt de reparatie van een volledige prothese voor 90% vergoed. Een reparatie verricht aan een gedeeltelijk kunstgebit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt deze reparatie alsnog declareren bij uw zorgverzekeraar als u over een aanvullend pakket mondzorg beschikt.
De volgende vergoeding geldt vanuit de basisverzekering voor een volledig boven- en/of onder kunstgebit.
- 1x per 5 jaar 75% van volledig kunstgebit
Eigen bijdrage
Voor een volledige gebitsprothese is er sprake van een wettelijke eigen bijdrage van 25%. Deze wettelijke eigen bijdrage kan eventueel (gedeeltelijk) vergoed worden uit een afgesloten aanvullende verzekering.
Eigen risico
De kosten voor een volledige gebitsprothese (kunstgebit) valt onder het eigen risico. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u de kosten voor deze zorg eerst uit het verplicht eigen risico en vervolgens uit uw vrijwillig eigen risico. Zijn de totale kosten hoger, dan krijgt u deze vergoed tot het maximumbedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt vanaf 18 jaar. In 2018 bedraagt het verplicht eigen risico € 385,- per jaar.
U kunt veelal door het afsluiten van een aanvullende polis de kosten verder terugbrengen.
Ja, dat is het beste. U kunt op deze manier uw kaak rust geven. De kaak kan dan weer goed doorbloeden aangezien deze gedurende de dag wordt afgesloten door de prothese.
Sommige mensen willen ook nog wel eens ‘s nachts tandenknarsen. Een gewoonte die niet bevorderlijk is voor uw prothese. Dus de algemene tip: doe uw gebit uit tijdens de nacht waardoor uw kaak minder snel belast wordt en daardoor minder snel zal slinken. En dat is gunstig voor de pasvorm en uw eventuele volgende gebitsprothese.
Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en zgn. voeringen op de markt om een gebitsprothese meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Als uw kunstgebit los gaat zitten is een bezoek aan onze praktijk een goede zet. Wij zien meestal direct wat er aan de hand is en kunnen op basis daarvan een goed advies geven.
Zeker na de maaltijden is reiniging van groot belang. Toen u nog natuurlijke tanden had was reiniging van het gebit ook minimaal twee maal daags noodzakelijk. Ter voorkoming van voedselresten en bacteriën kunt u een speciale protheseborstel gebruiken, een enigszins aangepaste tandenborstel.
Gebruik deze in combinatie met speciaal reinigingsmiddel, dus geen reguliere tandpasta! In tandpasta zit een kleine hoeveelheid schuurmiddel dat funest kan zijn voor uw prothese. Ook heet water, bleek- of bruistabletten dient u niet te gebruiken.
Als u deze tips ter harte neemt zult u veel langer plezier hebben van uw gebitsprothese.
Natuurlijk! Het is uw aangezicht. Het is ons dagelijks werk dus wij kunnen u zeker goed adviseren in deze. Maar als u specifieke wensen hebt over plaatsing en kleur, bespreek het met ons tijdens het intake-gesprek. Of neem een partner en/of familielid mee. Wij houden absoluut rekening met uw wensen.
Dat hangt nogal af van de behandeling. Als u een nieuwe (volledige) prothese wenst, dan moeten we daar echt even het een en ander voor met elkaar afstemmen. Immers, er zijn zo’n vijftal afspraken nodig om tot het definitieve en gewenste resultaat te komen en mogelijk heeft ook uw tandarts nog een rol te vervullen. Komt u daarom eens vrijblijvend bij ons langs om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen en op wat voor termijn.
Heeft u daarentegen een reparatieverzoek, dan kunt u zeer snel bij ons terecht. Wij begrijpen namelijk als geen ander dat ongemak snel weggenomen moet worden om ‘normaal’ te functioneren.
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens eens in de twee jaar naar onze praktijk te komen voor controle. Het is verstandig dit ook echt te doen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het u in eerste instantie niet opvalt.
Als u regelmatig terugkomt voor controle, dan houden wij alles voor u in de gaten. Wij kunnen uw kunstgebit weer passend maken of u op tijd adviseren om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na een jaar of zes tot acht), want ook een prothese slijt. Ook controleren wij dan meteen of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die al jarenlang hetzelfde kunstgebit dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen ontstaan. In deze gevallen is zelfs een jaarlijkse controle aan te raden.
Wilt u liever voorkomen dan genezen? Dan is een jaarlijkse controle zeker geen overbodige luxe.